Wat is het rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen ligt gemiddeld tussen 15% en 22%, wat betekent dat het paneel 15% tot 22% van het zonlicht kan omzetten in elektriciteit. Deze efficiëntie is echter afhankelijk van allerlei factoren. Hier krijg je een antwoord op de volgende vragen: wat is het rendement van zonnepanelen? Welke factoren hebben hier invloed op? En wat betekent dit voor jouw portemonnee?

Wat is het rendement van zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen aanschaft, neemt dit een grote hap uit je budget. Natuurlijk wil je deze investering op termijn ook wat zien opleveren. Zeker nu de energieprijzen sterk stijgen kan zelf opgewekte energie een groot voordeel betekenen voor je energierekening. Hoe hoger het rendement van je zonnepanelen, hoe sneller je de investering terugverdient. Het is dan ook erg belangrijk  alle factoren die hier invloed op hebben goed te bekijken.

De oppervlakte, het piekvermogen en het rendement van zonnepanelen oefenen invloed op elkaar uit. Een zonnepaneel van een bepaald oppervlakte met een hoog rendement zal bijvoorbeeld een hoger piekvermogen hebben dan een zonnepaneel met eenzelfde oppervlakte, maar een lager rendement. Zonnepanelen met een hoger rendement hebben dus ook minder oppervlakte nodig om een hoger vermogen te produceren. Hierdoor kan je ook op een klein dak veel energie produceren.

Beïnvloedende factoren

Soort zonnepaneel

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen. Algemeen genomen wekken zonnepanelen van monokristallijn of polykristallijn de meeste energie op. Monokristallijn panelen zijn iets duurder, maar hebben een hoger rendement per vierkante meter dan polykristallijn. Om deze reden zijn ze sterk aangeraden als je slecht een klein oppervlak beschikbaar hebt. De nieuwste zonepanelen van monokristallijn kunnen gefilterd licht capteren, waardoor ze ook energie leveren op bewolkte dagen. Wil je meer informatie over de verschillende soorten panelen? Vraag dan raad aan een installateur.

Hellingshoek zonnepanelen

De ideale hellingshoek om een hoog rendement te creëren ligt tussen de 30 en 40 graden. Heel wat schuine daken hebben een hellingshoek van 35 graden, waardoor ze zeer geschikt zijn voor zonnepanelen. Een hellingshoek kleiner dan 30 graden of hoger dan 40 graden zorgt gemiddeld voor een vermindering van 10% opbrengst. Heb je een plat dak? Dan worden je zonnepanelen op een frame geplaatst, waardoor de hellingshoek perfect ingesteld kan worden.

Locatie

Het rendement van je panelen hangt af van het aantal zonne-uren en de mate van zoninstraling. Dit verschilt van locatie tot locatie. In het westen is de zoninstraling bijvoorbeeld hoger in het oosten, waardoor je aan de kunst meer energie kan opwekken dan in het oosten van het land.

Schaduwen

Schaduw kan het rendement van je zonnepanelen op een negatieve manier beïnvloeden. Deze schaduw kan veroorzaakt worden door bomen, woningen, lantaarnpalen, een schoorsteen, … Om dit te vermijden observeer je het dak  best zeer goed om te voorkomen dat er factoren zijn die de lichtinval verstoren. Denk hierbij ook na over veranderingen doorheen het jaar: bomen in de zomer zijn bijvoorbeeld voller en groter dan in andere periodes, waardoor ze ’s zomers voor meer schaduw kunnen zorgen.

Temperatuur

De ideale temperatuur om vermogen te produceren is 25°C. Door de geleidingscapaciteit van zonnecellen werken zonnepanelen minder goed als het te heet is. Dit is echter ook afhankelijk van de plaatsing: panelen die in het dak zijn geïntegreerd worden niet gekoeld door de wind, panelen die op het dak gemonteerd zijn worden wel natuurlijk gekoeld.

Oriëntatie zonnepaneel

Tot slot is ook de oriëntatie van de panelen erg belangrijk. Zonnepanelen die op het zuiden gericht zijn bereiken het hoogste rendement, zonnepanelen die op het zuidwesten of zuidoosten gericht zijn brengen gemiddeld zo’n 10% minder op. Zijn de panelen op het oosten of westen gericht? Dan kan de opbrengt al snel zo’n 20% lager zijn dan bij zonnepanelen die op het zuiden gericht zijn. Dit betekent echter niet dat je er geen voordeel uit kan halen. De terugverdientijd zal alleen wat langer zijn. 

Een andere belangrijke factor om het rendement van je zonnepanelen hoog te houden, is een goed onderhoud. Het rendement neemt af doorheen de jaren. Hoe beter je de zonnepanelen onderhoudt, hoe langer ze een hoog rendement blijven produceren. Laat je panelen dus regelmatig controleren en onderhouden door een vakman. Het is aangeraden ze jaarlijks te laten schoonmaken.

Is investeren in zonnepanelen nog interessant?

Sinds 2021 is de terugdraaiende teller en het prosumententarief afgeschaft. Hierdoor loopt de meterstand niet meer terug als je de ongebruikte elektriciteit in het net injecteert. Je betaalt dus voor alle energie die je afneemt. Wel ontvang je een vergoeding voor ongebruikte opgewekte energie: het injectietarief. Zonnepanelen blijven een rendabele investering. Gemiddeld verdienen mensen de investering van zonnepanelen terug in 6-10 jaar. De levensuur van zonnepanelen ligt rond de 25 jaar, je hebt dus jarenlang profijt van je panelen. Zeker nu de energieprijzen blijven stijgen. Bovendien draag je natuurlijk bij aan een beter klimaat.

Heb je vragen over zonnepanelen, het rendement ervan of wil je een offerte ontvangen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een vakman van TrustUp.be.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen