Zelf je droomhuis bouwen? Dit is wat er allemaal bij komt kijken

Je hebt eindelijk genoeg geld gespaard om dat stuk grond te kopen waar je al jaren een oogje op hebt. Gefeliciteerd! Nu is het tijd om je droomhuis te gaan bouwen – maar er zijn een paar dingen die je moet weten voordat je begint. Hieronder schetsen we wat er komt kijken bij het bouwen van een huis vanaf nul, van het verkrijgen van de nodige vergunningen tot het aanbrengen van de afwerking. Lees verder voor alles wat je moet weten over het bouwen van je eigen huis.

Doe onderzoek naar de benodigde vergunningen

De eerste stap in elk bouwproject is het verkrijgen van de juiste vergunningen. Afhankelijk van waar je woont, kan dit van alles inhouden, van het aanvragen van een bestemmingsplan tot het verkrijgen van een vergunning voor een septic tank. Als je eenmaal alle benodigde vergunningen in handen hebt, kun je beginnen met het vrijmaken van de grond en het leggen van de fundering.

Bekijk de mogelijkheden van CPO

Wil je zelf je woning bouwen of laten bouwen? Dan is CPO wellicht een goede keuze. CPO, oftewel collectief particulier opdrachtgeverschap, is een proces waarbij een groep burgers samen hun woning ontwikkelen. Dat kan op eigen initiatief, maar ook op initiatief van een gemeente of een andere grondeigenaar. Om als ontwikkelaar van hun project op te treden, organiseert deze groep zich in een rechtspersoon, zonder winstoogmerk. Vaak is dit een vereniging. Daartoe heeft het de volledige zeggenschap over de grond en draagt het de verantwoordelijkheid voor het gebruik van de grond, het ontwerp en de bouw van de woningen. Het collectief doet dit samen met een zelfgekozen bouwbegeleider, architect en aannemer. CPO is een geweldige manier voor burgers om controle te krijgen over hun eigen ontwikkeling en iets te creëren dat speciaal ontworpen is om aan hun behoeften en wensen te voldoen. Het is ook een geweldige manier om gemeenschap op te bouwen en duurzame banden tussen buren te creëren.

Huur vakmannen in

Als je van plan bent om al het werk zelf te doen, is het belangrijk om realistisch te zijn over wat je aankunt. Als je bijvoorbeeld nog nooit eerder een fundering hebt gelegd, is het misschien beter om een vakman in te huren dan te proberen het zelf te doen en het risico te lopen dure fouten te maken. Hetzelfde geldt voor zaken als elektrisch werk en loodgieterswerk – meestal kun je dit soort klussen het beste aan de experts overlaten. Als de fundering eenmaal staat, kun je beginnen met het inlijsten van het huis. Dit gebeurt in Nederland meestal met beton, maar er zijn ook andere materialen die je kunt gebruiken. Als het geraamte klaar is, is het tijd om dingen als isolatie, gipsplaten en vloeren toe te voegen.

Je woning inrichten

Het is nu tijd om je innerlijke Martha Stewart los te laten. Dit is het deel van het huisbezit waar je echt je persoonlijke stempel op kunt drukken. Kies een kleurenschema voor elke kamer en begin met de inrichting. Als je er niet uitkomt, zijn er genoeg middelen beschikbaar om je creativiteit op gang te helpen, zoals tijdschriften, websites en tv-programma’s over woninginrichting. En als je het nog steeds niet voor elkaar krijgt, is het geen schande om de hulp in te roepen van een professionele binnenhuisarchitect. Zij hebben er tenslotte voor gestudeerd. Dus ga je gang en geniet ervan om van je huis een thuis te maken.

Conclusie:

Een huis vanaf nul opbouwen is een grote onderneming – maar als je geduldig en zorgvuldig bent, kan het buitengewoon lonend zijn. Door de hierboven beschreven stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je droomhuis werkelijkheid wordt.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen