Met deze tips kun jij zelf EPDM-dakbedekking aanbrengen

Zoek jij naar een oplossing voor het impregneren van jouw dak? Met EPDM-folie, een synthetisch rubber, kun je daken op een handige manier waterdicht maken. Daarnaast is het materiaal heel eenvoudig te plaatsen! In dit artikel vertellen we wat de voordelen zijn en geven we tips om zelf EPDM-dakbedekking aan te brengen. 

Voordelen 

Wist je dat epdm een enorm populair dakbedekkingsmateriaal is? Het heeft een zeer lange levensduur en is relatief voordelig in aanschaf. Bovendien veroudert EPDM-folie nauwelijks en heeft het een hoge uv-bestendigheid. Hoewel er vele toepassingen zijn van EPDM-rubber, is bij elk type EPDM de samenstelling en de compound anders. Bovendien is de dakbedekking eenvoudig op maat te maken en is het uitstekend bestand tegen alle weersinvloeden.

Europees EDM 

Kies bij voorkeur voor Europese EPDM-folie. Dit materiaal wordt geproduceerd zonder de toevoeging van talk, waardoor je niet zelf in de weer hoeft te gaan met flashing tape of primers. Je kunt hierdoor de folie extra snel en eenvoudig aanbrengen op een plat dak. Het kan, in tegenstelling tot Amerikaans EPDM, enkelzijdig verlijmd worden met een bodemlijm. Ben jij op zoek naar EPDM voor het afdichten en waterdicht maken van een gevel, kelder of plantenbak? Dan is EPDM-folie met een dikte van één millimeter perfecte keuze.

Daktrim 

Met speciale aluminium daktrimmen, ook wel dakrandprofielen genoemd, kun je op een hele slimme manier een perfecte dakrandafwerking verkrijgen. Wanneer je de EPDM-folie hebt aangebracht, kun je met een daktrim de dakrand fraai afwerken en heb je een EPDM-dakbedekking dat minimaal 50 jaar meegaat. Naast de standaard aluminium variant zie je tegenwoordig steeds vaker de kraaltrim dakrand. Wil je voorkomen dat er water onder het profiel komt te zitten? Breng dan eerst een laag EPDM-kit aan op de bedekking. Om de hoeken mooi af te werken, is het raadzaam om een daktrim binnenhoek of buitenhoek aan te schaffen. 

Groendak

Overweeg jij om een groendak te plaatsen? De EPDM-rubberfolie is worteldoorgroeibestendig en daarmee uitermate geschikt voor groen- en sedumdaken. Zo is de laatstgenoemde variant bestand tegen de meest uiteenlopende omstandigheden. Dat maakt de plant bij uitstek geschikt om te combineren met EPDM, voornamelijk door de elastische eigenschappen van het rubber. Het krimpt in geval van kou en zet juist uit bij warmte. Zo floreert sedum bij langdurige blootstelling aan de felle zon, maar doorstaat het anderzijds moeiteloos periodes van zware regenval. 

Met behulp van de bovenstaande tips kun je het dak een hele duurzame en bijzondere uitstraling geven!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen