Wanneer je cv-ketel niet goed werkt merk je daar op verschillende manieren de consequenties van. Een cv-ketel zorgt er namelijk voor dat je onbezorgd gebruik kunt maken van warm water, zoals voor de douche en de wasmachine. Ook houdt de cv-ketel het huis aangenaam warm tijdens de koude winterdagen. Regelmatig cv-ketel onderhoud is dan ook essentieel. Maar hoe gaat dit onderhoud precies in zijn werk en wat kun je zelf doen? In dit artikel zetten wij de belangrijkste punten voor je op een rijtje, zodat jij zeker bent van een goed werkende cv-ketel.
Schakel op tijd de cv-monteur in
Frequent cv onderhoud is niet alleen beter voor je veiligheid, maar ook voor je portemonnee. Laat je de ketel niet op tijd onderhouden, dan kunnen versleten onderdelen zorgen voor brand in de cv-ketel. En wanneer de cv-ketel niet optimaal werkt heb je kans dat je onnodig veel stookt, wat je dus veel geld kost. Plan vooral een tijdige afspraak in met jouw cv-monteur, het liefst één keer per twee jaar. Op die manier kun je met een gerust gevoel kunt genieten van jouw woonplezier en heb je altijd warm water. Heb je een oudere ketel of vertoond de ketel een storing? Wacht dan niet tot de onderhoudsbeurt, maar neem direct contact op met de monteur om brand en schade te voorkomen.
Zelf de cv-ketel schoonmaken
De onderhoudsmonteur zorgt voor het grote onderhoud dat alleen door een expert kan worden uitgevoerd. Maar daarnaast kun jij jouw cv-ketel prima eenmaal per jaar een kleine schoonmaakbeurt geven. Let er tijdens het schoonmaken wel op dat je alleen de buitenzijde van de ketel schoonmaakt. Aan alle onderdelen aan de binnenzijde van de cv-ketel moet je niet komen, hierdoor kun je de ketel beschadigen. De buitenkant van de ketel maak je gemakkelijk schoon met een licht vochtige doek, het liefst zonder schoonmaakmiddel.
Het water bijvullen
Naast het afnemen van de buitenzijde van de ketel kun je ook iets anders doen om ervoor te zorgen dat de ketel goed blijft werken. Het water in de cv-ketel moet namelijk af en toe worden bijgevuld. Op de watermeter kun je zien of het pijltje tussen de 1,5 en 2 bar staat. Is de druk lager dan 1,5 bar, dan is dat een goed moment om het water bij te vullen. Je gebruikt hiervoor een speciale slang die je op de kraan en op de ketel aan kunt sluiten. Vervolgens laat je het water langzaam in de cv-ketel lopen, net zo lang tot de watermeter op de juiste stand staat.