Een mooie woning begint bij een mooi dak: onze tips!

Als we het hebben over het belang van een woning, gebruiken we vaak de uitdrukking ‘een dak boven je hoofd’. Niet zo gek, want een dak is in feiten de essentie van een huis. Het biedt droogte, warmte en bovenal comfort. Fijn wonen begint dus bij een dak, maar het ene dak is het andere niet. Waar gevels, deuren en kozijnen vaak de volle aandacht krijgen, worden daken regelmatig genegeerd. Een stel standaard pannen erop en klaar! Zonde, want met een dak kun je zoveel uitstraling geven aan het gehele huis. Vandaar de stelling: een mooie woning begint bij een mooi dak! We hebben een aantal tips ter inspiratie: 

Een rieten dak

Misschien voor de hand liggend, maar een rieten dak mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Riet is hét materiaal om uw dak naar een volgend niveau te tillen. Het kan zowel traditioneel op een boerderij worden toegepast, of strak op een moderne woning. Natuurlijk riet vergt wel wat onderhoud. Als alternatief kan er ook gekozen worden voor kunstriet (van kunststof). Scheelt onderhoud, maar geeft natuurlijk niet hetzelfde nostalgische gevoel als echt natuurriet.

Een dak van leisteen

Leisteen is een natuurlijk materiaal, ontstaan uit samengeperst sediment en klei. Het bestaat dus uit talloze dunne laagjes. Hierdoor is het relatief eenvoudig om dunne plakken leisteen te vervaardigen, en toe te passen als dakpannen. Doordat elke plaat uniek is qua kleur en vorm, vormt het een aantrekkelijk en organisch geheel. Omdat leisteen een natuurlijke steensoort is, kan het op den duur gaan begroeien met alg en mos. Als je natuurlijk woont kan dit bijdragen aan de algehele look. Ben je hier niet zo’n fan van, dan kun je het leisteen schoonmaken met behulp van de juiste reinigingsmiddelen. Blijf niet boenen tot de leisteen egaal grijs van kleur is. Het leuke is juist dat deze steensoort van nature blauw, grijs en bruin kan kleuren. Natuurlijk en luxe in één!

Een natuurlijk groen dak

Heb je een moderne woning met een plat dak? Overweeg dan een groen dak. Bij een groen dak wordt een laag met substraat en beplanting op het originele dak gelegd. Uiteraard met de tussenkomst van wortelwerende folie en een drainagelaag. Hier kunnen allerlei planten op groeien die goed tegen wat ruwere omstandigheden kunnen. Je draagt niet enkel bij aan het milieu, maar helpt ook jezelf. Een groen dak isoleert namelijk erg goed in zowel de winter als de zomer.

Dakpannen, maar dan net even anders

Leuk al die alternatieven, maar er is niks mis met de oer-Hollandse dakpan. Tenminste, als je er iets unieks mee probeert te doen. Je kunt natuurlijk voor een gewone rode pan kiezen waar de daken in de straat al vol mee liggen. Als alternatief kun je bijvoorbeeld kiezen voor mooie donkerblauwe of groene geglazuurde dakpannen. Dit geeft doorgaans een veel chiquere look aan je woning. Wil je helemaal uitpakken? Laad je dakdekker dan een mooi patroon aanleggen. Hierdoor wordt je dak geen noodzakelijk kwaad, maar een echte blikvanger!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen